Защо имате спешна необходимост от responsive дизайн?

от INSYS / 28 ноември 2017 / Публикувано в Новини

1. Какво всъщност означава responsive дизайн?

Просто казано, responsive дизайна (RWD) е подход, който позволява дизайнът и кодът да отговарят на резолюцията на устройството. Това означава, че Ви дава оптимално изживяване при гледане, независимо дали гледате 4 инчов Android мобилен телефон, iPad мини или 40-инчов кино дисплей.

Най-качествените и професионални уеб сайтове използват главно решетки(fluid grids), гъвкави изображения(flexible images) и CSS стилизиране, за да променят дизайна на сайта и да го направят според размера на браузъра.

2. Защо responsive дизайна е задължителен?

Не е добра практика, ако бъдат разработени няколко версии на даден уебсайт, който да работи на всяко едно устройство.
Това също би направило сайтовете неефективни за бъдещи технологични промени и ще ги направи почти невъзможни за поддръжка. Responsive дизайна е ефективно решение за вашия уеб сайт.

Основен ключ към responsive дизайна е да сте добре запознати с аудиторията си и какви устройства използват, за да преглеждат уебсайта Ви. Колко от текущия ви трафик е от компютър или мобилно устройство? Над 50% от посетителите в българските уеб сайтове сега е от мобилни устройства. Днес има около 2,6 милиарда потребители на смартфони, а до 2020 г. тази бройка може да достигне над 6 милиарда.

Както вече казахме, responsive дизайна е задължителен, ако искате един добре изглеждаш уеб сайт. Единствената трудност е, че има много версии на браузъри, които трябва да се обслужват - не може да очаквате, че всички ще са с най-новата версия. От тук става ясно, че Вашият уеб сайт трябва да може успешно да се посещава от различни версии на браузъра.

3. Опитайте да създадете дизайн за най-малко 3 от най-често срещаните резолюции

Динамичният дизайн на уеб сайта трябва да има няколко оформления за различните резолюции на браузъра.

  • Малък: под 600px за мобилните устройства.
  • Среден: 600px - 900px. По този начин ще изглежда съдържанието на повечето таблети, някои големи телефони и малки компютри от тип нетбук.
  • Големи: над 900px. За повечето компютри.


Всяко едно от тези оформления трябва да включва същите текстови и графични елементи, но всяко от тях трябва да бъде проектирано така, че да показва най-добре това съдържание въз основа на устройството на потребителя. Намалянето на страницата, за да пасне на по-малки размери ще направи съдържанието нечетливо, но ако го мащабирате и структурирате в 1 колона, то това ще го прави много по-разбираемо.

  • Pin It

РАБОТЕТЕ С НАС

Ще направим всичко възможно, за да създадем следващия ни най-добър проект!